Authentiek

In het Hartevelt Huis is er voor gekozen om de historie te behouden. Wanneer een huis oud mag zijn, restaureer je alleen gebreken en maak je het niet -opnieuw- nieuw. Dat betekent bijvoorbeeld dat een hervonden muurschildering die door de tand des tijds is aangetast onaangeroerd blijft. Oude deuren worden niet vervangen door nieuwe exemplaren. Het verleden wordt gerespecteerd: zo worden er geen muren weggebroken om een kookeiland te plaatsen, maar wel ramen vervangen door kozijnen met dubbel glas.

Er zijn veel authentieke elementen uit de 19e eeuw bewaard gebleven, zoals wandversiering, tochtportaal, marmeren tegels, gedecoreerde plafonds, schuifdeuren, glas in lood, stenen schouwen, brede houten vloerplanken, gietijzeren spijlen en sierlijke trapleuningen in het trappenhuis.

Niet alleen de authentieke elementen, maar ook de oude natuurlijke materialen als hout en marmer zorgen voor een optimale atmosfeer in huis. Dit herenhuis is gebouwd volgens de filosofie van de 19e eeuwse hygiënisten, zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het huis kan er licht en lucht naar binnen stromen. Helaas verliezen steeds meer herenhuizen, door de hedendaagse opsplitsing of “verhokking” van de etages, deze aangename kenmerken.