19 Vrouwen in een Haags Huis

In het Hartevelt Huis voel je de romantiek van de Haagse historie en ervaar je de dynamiek van het hedendaagse stadsleven. Het is de combinatie van VROEGER & NU die het zo bijzonder maakt. 

Carla van Beers, de huidige bewoonster, reconstrueerde aan de hand van het komen en gaan van alle oud-bewoners de Haagse geschiedenis van haar huis. Zo raakte ze in de ban van haar achttien voorgangers.

Ze gaf het huis de naam van de eerste vrouw die er woonde: Antonia Hartevelt. Van 1882 tot 1884 leefde zij hier met haar man Abraham van der Loeff, hun drie kinderen en twee dienstbodes. Antonia was de dochter van destilleerder Johannes Hartevelt en groeide op in Leiden en op het buiten Groenoord. Abraham werkte als medisch ambtenaar op het Ministerie.

Antonia werd opgevolgd door Ida, Ottolina en Cornelia. In 1908 arriveerde Jacoba Houbolt met haar zoon, de lithograaf Arie Oudshoorn die tot 1918 zijn Atelier voor Reclameteekenwerk aan huis had.  Er werd dus niet alleen gewoond, maar ook gewerkt.

Jacoba’s opvolgsters waren achtereenvolgend: Emilie, Christina en Claire. Herr Doctor Braun, de Duitse echtgenoot van de Engelse Claire Maas was directeur van het Realgymnasium gevestigd op nummer 121. Hij huurde in 1920 extra kamers op nummer 119 om de steeds groter wordende groep kinderen les te kunnen geven. Deze periode wordt gezien als de beginfase van de huidige Deutsche Internationale Schule in Den Haag.

Daarna hield architect Cornelis Rutten zijn kantoor in het huis, van waaruit hij het voor Nederland revolutionaire concept van het woonhotel Huize Boschzicht wist te realiseren. Volgens de kranten van destijds was het de allereerste flat in ons land.

Claire vertrok en Jennie, twee Cornelia’s, een Johanna en een Hendrika volgden. Er werden kamers in het huis verhuurd en er woonden steeds meer mensen die er voor korte periodes een thuis vonden. Vanaf 1940 tot aan haar dood in 1968 woonde Marie Scheibenreif op dit adres, zij was de kamenier van prinses Juliana en verdiende de kost als hospita en costumière. Zangeres en pianiste Anita Wellmann bracht in 1950 samen met haar man Egon Freiherr von Buttlar, de muziek in het huis.

Grace kwam, Yta volgde met muziek, Yolande met sound art en Carla met beeldende kunst en het historisch onderzoeksbureau De Huisdetective. Gedurende de afgelopen 137 jaar is het huis door meer dan 200 mensen bewoond geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s